Het belang van tweestapsverificatie op je smartphone

Één wachtwoord voor al je accounts

De meeste mensen gebruiken één wachtwoord voor al hun persoonlijke accounts. Dit is erg handig, want je hoeft er maar eentje te onthouden om toegang te hebben tot al je accounts. Maar dit is ook erg gevaarlijk. Als een crimineel het wachtwoord weet, heeft hij meteen toegang tot al je accounts. 

Je wilt natuurlijk niet dat andere mensen toegang hebben tot bijvoorbeeld je bankgegevens, persoonlijke gegevens, foto’s, etc. 

Openbare plekken met wifi netwerken

De meeste hebben het: gratis WiFi. Dit betekent dat het geen wachtwoord vereist; iedereen kan erop. Dus ook een crimineel. Als je een wachtwoord invoert terwijl je verbonden bent met de openbare WiFi, is het mogelijk dat de crimineel (hacker) daar toegang tot heeft. Hij weet dus nu jouw wachtwoord, die je gebruikt voor elk account. Niet erg handig. Daarom moet je nooit gevoelige informatie delen als je verbonden bent met een openbaar netwerk! Online beveiliging is dus onmisbaar.

Wat kun je doen om jezelf beter online te beschermen?

De meest voor de hand liggende oplossing is gewoon om verschillende wachtwoorden te gebruiken voor je accounts. Als nu een crimineel je wachtwoord weet van één account, is dat de enige account waar hij toegang tot heeft. Maar je wilt natuurlijk dat helemaal niemand toegang kan krijgen tot je persoonlijke accounts.

  • De beste beveiliging voor al je wachtwoorden en accounts

De sterkste en slimste oplossing is tweestapsverificatie, oftewel 2 factor authentication (afgekort: 2FA). Met tweestapsverificatie heb jij een code die om een bepaalde tijd veranderd. Deze code zal je met je wachtwoord moeten invullen bij het inlogscherm. Jij bent de enige die toegang heeft tot deze code. Dus als nu een crimineel je wachtwoord weet, heeft hij daar niks aan, omdat hij nóg een code nodig heeft. Deze code is en zal altijd anders zijn omdat het veranderd om een bepaalde tijd. Het is in principe onmogelijk om voor een ander toegang te hebben tot je account.

Naast een 2FA code zijn er verschillende manieren van 2FA. Sommige hebben bijvoorbeeld vingerafdruk en gezichtsherkenning. Extra beveiligen is altijd beter op deze manier is altijd erg slim om te doen en voorkom je een hoop problemen mee.

Hoe doe ik dit?

Het is erg simpel. Er zijn genoeg apps op de markt die je hiermee willen helpen. Een erg populaire daarvan is ‘Lastpass’. Het is tegelijkertijd ook een password manager. Het slaat je wachtwoorden op. Wanneer je gaat inloggen zal hij jouw wachtwoord automatisch invullen, nadat je jezelf hebt geïdentificeerd door bijvoorbeeld je vingerafdruk of via gezichtsherkenning. Het kan ook zeer unieke passwords voor je genereren. Het is dus een erg handige tool om te gebruiken. En het beste is dat het helemaal gratis is. Je hoeft geen enkele cent te betalen om gebruik te maken van Lastpass.

Lastpass en anderen wachtwoordbeheer apps

Lastpass is wat ons betreft wel een van de betere wachtwoordbeheer apps met 2 factor authenticatie. Maar natuurlijk niet de enige. Omdat steeds meer mensen zich online bewegen worden er steeds meer accounts aangemaakt. Hiermee groeit ook de vraag naar betere beveiliging. Er zijn inmiddels veel wachtwoordbeheer apps zoals die van Lastpass te krijgen. Veel van deze zijn gratis of gedeeltelijk gratis en de een werkt weer beter dan de ander. Meer informatie over Lastpass en andere wachtwoordmanagers vind je hier. 

Nog meer online beveiligingstips

Naast het gebruik van unieke sterke wachtwoorden die je beheert via een password manager. En alleen toegang tot hebt met 2 factor authenticatie met of een code, en of gezichtsherkenning en je vingerafdruk is er nog iets dat je kunt doen om te voorkomen dat je wordt gehackt op een openbaar netwerk. 

Je eigen beveiligde privé netwerk waar je maar wilt

Gebruik altijd je eigen beveiligde netwerk. Dit klinkt moeilijker dan dat het is. Tegenwoordig kun je redelijk eenvoudig overal een privé wifi netwerk opzetten met de hulp van een mobiele router (mifi). Deze kun je dan zo instellen dat alleen jij of mensen die je kent met een door jou bedacht wachtwoord hier gebruik van kunnen maken. De verbinding vindt plaats via 4G en een data abonnement en daarmee dus een ontzettend veilige manier om overal op locatie te kunnen werken op je eigen beveiligde wifi netwerk. Meer informatie over het opzetten van je eigen privé netwerk met een mifi router lees je hier.

Kort samengevat

Extra beveiliging is altijd beter, liever wat tijd spenderen om tweestapsverificatie op je smartphone te zetten, dan geen tijd spenderen en zo je accounts kwetsbaar te laten zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.