Het verschil tussen een goede en een slechte smartphone

Smartphones zouden ons leven een stuk gemakkelijker moeten maken. Met het juiste mobieltje kun je immers al je social media en e-mail berichten beheren, routebeschrijvingen opvragen, informatie met je vrienden delen, plus naar muziek luisteren en films kijken. Maar waarom is het verschil tussen een goede en een slechte smartphone weten zo verwarrend?

Veel mensen voelen zich een beetje dom bij het kiezen van de juiste smartphone voor hen. Wat is het beste platform, Android of iPhone? Hoe vind je zonder meer de beste deals voor een telefoon? Die laatste vraag is simpel te beantwoorden: surf gewoon even naar Smartphones Black Friday. En voor de antwoorden op de rest van je vragen, kun je verder lezen!

Een goede mobiele telefoon is niet goedkoop. Dus moet je er zeker even de tijd voor nemen om wat onderzoek te doen en uit te zoeken wat je precies nodig hebt. Verder is het belangrijk om te weten wat voor functies je wilt en wat jouw budget is. Met de volgende tips voor het kiezen van een goede smartphone, shop je niet meer voor een slechte telefoon en voel jij je daarna net zo smart of slim als je nieuwe mobieltje!

Moet je een iPhone of Android telefoon kopen?

Bij het kopen van een nieuwe smartphone is het over het algemeen aan te raden om hetzelfde platform te gebruiken dat jouw huidige telefoon gebruikt. Overstappen houdt immers op zijn minst in dat je de eigenaardigheden van een nieuwe gebruikersinterface leert en mogelijk de toegang tot de al gekochte apps, app-specifieke gegevens of zelfs foto- en datadiensten verliest.

Dat gezegd hebbende, is het overschakelen van Android naar iOS een beetje eenvoudiger dan andersom, omdat je dan het meeste van je spullen niet hoeft te verplaatsen als je dat niet wilt. Want Google maakt vele versies van zijn populairste apps.

De overgrote meerderheid van de smartphones van nu draait op Android. Waarvan versie 12 de allerlaatste is. Het iOS platform van Apple heeft misschien een lager marktaandeel maar veel ontwikkelaars brengen hun apps als eerste op iOS uit. Apple heeft daarom één van de beste app-winkels die je kunt vinden.

Een ander groot voordeel van iOS ten opzichte van Android zijn de software-updates. Apple ondersteunt iedere nieuwe iPhone over het algemeen gedurende vijf tot zes jaar na hun releasedatum met iOS updates. Bij Android hangt dit allemaal van de smartphonemaker af.

Welke functie is voor jou het belangrijkste?

Is dit de schermgrootte? De camerakwaliteit? De batterijduur? Dit zal jou allemaal helpen je keuzes te verkleinen. Sommige telefoons zoals de iPhone 13 Pro of Samsung Galaxy S22 Ultra bevatten bijvoorbeeld een buitengewone camera. Die al bijna met de kwaliteit van jouw mirrorless camera kan kan wedijveren!

Je hoeft niet beslist de duurste telefoon!

Enkele functies of kenmerken van de mobiele vlaggenschepen van vorig jaar vinden altijd wel hun weg naar de midrange handsets van dit jaar. Zo kun je vaak een geweldige telefoon krijgen die bijna alles doet wat jij wilt. Op deze wijze heb jij bijna een premium telefoon voor een fractie van de prijs. En soms worden de beste mobieltjes van vorig jaar, die door een nieuw model opgevolgd zijn, ook vaak met een goede deal verkocht.

Ga je voor 4G of 5G?

5G is de allernieuwste standaard die razendsnelle mobiele datasnelheden belooft wanneer je op pad bent. Maar die dekking voor 5G is nog niet overal, dus is het belangrijk om bij jezelf af te vragen of je deze 5G snelheden wel nodig hebt. En of het beschikbaar is waar je woont. Als je echter van plan bent om je nieuwe mobiele telefoon tenminste een paar jaar in jouw bezit te houden, dan kun je zeker verwachten dat 5G binnen die tijd de norm wordt.

De processorprestaties en het werkgeheugen

De absolute top mobieltjes bevatten zeer krachtige processors en soms wel tot 12 GB aan RAM. Dit is meer dan voldoende om deze smartphones elke taak te laten uitvoeren. Maar je hoeft echt niet al jouw geld aan zo’n kostbare telefoon uit te geven om geweldige prestaties te krijgen.

De meeste fatsoenlijke middenklasse telefoons bieden ook voldoende vermogen om aan al jouw dagelijkse behoeften te voldoen. En 6 GB RAM is in veel gevallen ook meer dan genoeg om prima te presteren.

Hoeveel geheugenopslag heb je nodig?

De meeste smartphones worden met ten minste 32 GB aan opslagruimte geleverd, waarvan 10 GB al door de vooraf geïnstalleerde apps en het besturingssysteem van de telefoon wordt ingenomen. Als je nooit van plan bent om video’s op te nemen en te gamen, dan is 32 GB wellicht voldoende. Maar anders zou je 64GB absoluut als een minimum moeten beschouwen. Als de smartphone echter microSD kaarten ondersteunt, dan hoef jij je nergens meer zorgen over te maken!

Welke is uiteindelijk het meest geschikt voor jou?

Het uitkiezen van een goede smartphone is vaak de uitvoering te kiezen die het beste bij jouw budget en behoeften past. 

  • Als je voldoende geld te besteden hebt, dan kun je tussen een iPhone of Android smartphone kiezen. 
  • Voor een low budget toestel is het antwoord al snel een Android telefoon. Maar kies dan wel degene met de beste specificaties en mogelijkheden. Dit is iets wat je online vlot in veel klantrecensies en tests terug kunt vinden. 

Zo zul je alle slechte mobieltjes al snel opzij schuiven voor jouw beste aankoop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.