vpn veilig internetten

Internetveiligheid voor het hele gezin

Cybercrime, phishing, chantage e-mails en virussen. Al deze bedreigingen komen steeds meer voor op het hedendaagse internet. Als nietsvermoedende internetgebruiker kan het lastig zijn om in de gaten te houden of hetgeen wat je doet wel veilig is. Daarbij groeien kinderen tegenwoordig op in een grotendeels digitale wereld. Hoe bescherm je ze tegen deze gevaren? Je kunt namelijk niet altijd meekijken met hun online doen en laten. Om er zeker van te zijn dat jij er alles aan doet om een veilig internet te creëren voor het hele gezin kun je enkele eenvoudige stappen ondernemen. Hieronder bespreken we enkele globale principes van veilig internetgebruik.

Welke globale stappen zijn er om je te beveiligen op het internet

Om je niet lastig te vallen met te veel gedetailleerde beschrijvingen en technische verhalen hebben we een kort overzicht gemaakt van dingen die jij kunt doen om je gezin veilig te houden van digitale dreigingen.

 • Houd je device veilig.
  • Zorg altijd dat je je computer, laptop, smartphone en tablets zo goed mogelijk beveiligd. Dit begint met het updaten van je besturingssysteem en de programma’s die je op je device hebt staan. Stel de updates niet uit en zorg dat je devices allemaal up-to-date zijn.
  • Gebruik altijd een virusscanner. Naast betaalde zijn er ook goede gratis opties die letten op dreigingen van virussen en andere schadelijke bestanden. Er is dus geen reden om niet een virusscanner te gebruiken.
  • Zet altijd je firewall aan. De firewall is een van de eerste beveiligingsmaatregelen tegen dreigingen van buitenaf. Zorg daarom altijd dat je deze aan hebt staan.
  • Maak je device regelmatig schoon. Niet letterlijk natuurlijk, maar zorg dat je oude bestanden en ongebruikte programma’s verwijdert. Dit voorkomt dat je device traag wordt, maar zorgt er ook voor dat oude bestanden niet als ingang kunnen worden gebruikt door virussen.
 • Ga slim om met e-mails, accounts en wachtwoorden
  • Eigenlijk de meest handige tip is om je bewust te zijn dat er bedreigingen zijn. Vertrouw niet alles wat je ziet. E-mails, hyperlinks en downloadbare bestanden kunnen gevaarlijke software bevatten die schadelijk is voor je computer of die de veiligheid van de gebruiker in het geding brengt. Ook online formulieren of kopieën van bekende sites zijn een bedreiging voor de veiligheid. Blijf altijd op je hoede.
  • Gooi spam e-mails altijd direct weg en open ze niet. Dit voorkomt dat je per ongeluk op schadelijke links klikt.
  • Pas op met het plaatsen van persoonlijke informatie online. Denk eerst goed na of de dingen die je plaatst op social media of op bepaalde websites wel online horen.
  • Gebruik nooit dezelfde wachtwoorden op verscheidene sites. Mochten ze namelijk één van de wachtwoorden weten te kraken, dan zijn al je accounts in gevaar. Pas ook goed op met logische of makkelijk te kraken wachtwoorden. Maak je wachtwoord nooit ‘wachtwoord123’ of een combinatie van je voornaam en geboortedatum. Deze zijn vaak redelijk simpel te achterhalen.
 • Beveilig je internetverbinding.
  • Openbare wifi-netwerken en zelfs thuisnetwerken zijn niet altijd veilig. Je weet nooit zeker wie misschien meekijkt met wat jij online allemaal doet. Verbind dus niet zomaar met netwerken waarvan je niet weet dat ze veilig zijn.
  • Gebruik een VPN. Een VPN is een programma die je internetverbinding beveiligt, je gegevens extra versleutelt en je via een extra beveiligde server laat verbinden met het internet. Ook zorgt een VPN dat je online anoniem bent. Hierdoor kunnen anderen geen uitgebreid profiel van jou en je gezin opbouwen aan de hand van je surfgedrag.

Zet de eerste stap met TunnelBear VPN

Dit zijn misschien best veel stappen zo ineens. Maar het valt allemaal reuze mee als je dit stapje voor stapje doet. Voor een duidelijkere handleiding met meer diepgang kun je terecht op deze pagina: veilig online in 8 simpele stappen. Om te beginnen raden we je aan om een VPN te gaan gebruiken. Dit beveiligt in ieder geval je internetverbinding. Vervolgens hoef je alleen nog te kijken naar het veilig houden van je device zelf. Een goede VPN voor het hele gezin is TunnelBear. Deze is veilig, snel en makkelijk in het gebruik. Ook voor kinderen is deze VPN zeer geschikt door de leuke uitstraling met het VPN beertje.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.